Welke accu heb ik nodig voor mijn boot?

Een-accu-voor-een-boot-is-onmisbaarx56q0O9orGcswEen accu voor de boot is onmisbaar. Dit dient namelijk als startaccu maar voorziet ook de elektronische onderdelen en verlichting van de benodigde energie. Er zijn verschillende type accu’s voor de boot verkrijgbaar. Het is belangrijk om de juiste startaccu of semi-tractie accu voor de boot te kiezen. Daarnaast speelt onderhoud natuurlijk ook een grote rol. Wilt u weten wanneer uw auto accu moeten worden vervangen? Lees in dat geval ook deze blog en maak kennis met de verschillende typen accu's voor boten!

Selecteer het juiste type accu voor uw boot

Welke accu heb ik nodig? Kijkt hij naar een accu voor de boot, dan heeft u keuze uit twee mogelijkheden:

  • Lithium accu 
  • AGM accu


Lithium accu’s laten zich snel laden. Bovendien mogen deze ook bijna geheel ontladen worden zonder dat dit problemen oplevert. Een IAM accu levert hoge stroom in korte tijd. Dit is ideaal als start accu voor de boot.

Startaccu voor boten

Een motorboot kan niet zonder startaccu. Deze accu levert op korte tijd veel stroom. Dit is belangrijk ander start de motor niet. Nadeel van een startaccu voor de boot is dat deze geen langdurige of constante energie kan leveren. Hierbij zou de accu te ver ontladen, iets dat tot beschadiging leidt.

Een startaccu voor de boot is dus de basis en misschien wel het belangrijkste onderdeel. Hierna volgt de semi-tractie accu.

Semi-tractie accu voor boten 

De semi tractie accu is zeer geschikt voor de boot maar ook voor de caravan of elektrische buitenboordmotor. Voordeel van een semi tractie accu is dat deze gedurende langere tijd een constante spanning levert. Hierdoor wordt deze accu veel gebruikt voor verlichting, zonnepanelen, een koelkast of waterpomp. Wilt u een boot accu kopen, kijk dan zeker eens naar dit type accu.

AGM accu voor boten

Wat is eigenlijk een AGM accu en heb ik deze nodig? Het gaat hier om een onderhoudsvrije accu, te danken aan de speciale technologie. Het accuzuur drijft niet los rond maar is opgenomen in glasvezelmatten. Voordeel hiervan is dat het accuzuur niet kan gaan lekken of klotsen. Hartstikke handig want een boot maakt veel bewegingen.

Een AGM accu voor de boot is dus een veilige keuze. Deze accu levert gedurende korte tijd een hogere energie. Ook kan deze over langere tijd stroom af blijven geven. Ideaal als start accu voor de boot maar ook voor verlichting en elektronica.

Gel accu voor boten

Dan is er ook nog de gel accu voor de boot. Ook weer onderhoudsvrij waarbij het elektrolyt is gevangen in een gelachtige substantie. Voordeel is dat de gel accu voor de boot lekvrij is. Bovendien is deze in verschillende posities te monteren. Minder geschikt als startaccu.

Welke accu voor de boot u ook kiest, het is belangrijk om de levensduur te verlengen. Dit doet u door na het vaarseizoen de accu volledig op te laden. Ook in de winter laadt u de accu’s elke twee maanden op. Gebruik verder een lading met de juiste spanning.

Bepaal de juiste capaciteit (aH)

Het is natuurlijk belangrijk om de juiste capaciteit van de accu te bepalen. Voor de boot wordt in veel gevallen voor een agm accu 100ah gekozen. Ook de semi tractie accu van 100ah is populair. Hoeveel capaciteit er echt nodig is, dat is afhankelijk van de aangesloten apparatuur. En natuurlijk ook van het gebruik hiervan.

Een hoger vermogen of voltage

Kijken we naar de boot accu’s dan zijn deze verkrijgbaar met een capaciteit variërend van 50 tot 230 ah. De meest verkochte modellen hebben een capaciteit van 100ah. Soms is er behoefte aan een hoger vermogen maar wilt u de spanning niet verhogen. Door twee accu’s van 100ah te schakelen ontstaat er een hogere capaciteit. Zonder dat dit invloed heeft op de spanning. Serieschakeling is juist geschikt voor het realiseren van een hoger voltage.

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.