Wat is een AGM accu? Bekijk de belangrijkste voordelen!

Wat-is-een-AGM-accu-en-de-voordelenEen AGM accu, een begrip dat steeds vaker voorbijkomt. Dit soort accu’s wordt veel in voertuigen gebruikt. Er zijn ook kleinere modellen AGM accu’s, bedoeld voor modelbouw of speelgoed. Feitelijk zijn AGM accu’s voor verschillende doeleinden geschikt. Dit heeft met het groot aantal voordelen te maken. Natuurlijk heeft deze accu ook een nadeel, maar dit is minimaal. Ontdek meer over AGM accu’s. Wilt u weten welke accu u nodig heeft voor een boot? Lees in dat geval ook deze blog en maak kennis met de verschillende typen accu's voor boten!

Wat is een AGM accu?

AGM staat voor Absorbed Glass Mat. Bij deze accu is het accuzuur opgenomen in speciaal geweven glasvezelmatten. Een techniek die je niet in andere accu’s tegenkomt, bijvoorbeeld in de loodaccu. Er is met name met betrekking tot levensduur een groot verschil tussen de AGM accu en de bekende loodaccu.

De vraag is of een AGM accu kopen ook geschikt is voor een voertuig. In veel gevallen is het antwoord hierop: ja, voor een camper is een AGM accu kopen zeker een aanrader. Denk alleen maar aan het onderhoudsvrije van AGM accu’s. Deze accu is ook zeer ideaal voor apparaten met cyclisch gebruik oftewel een intensieve diepe ontlading. Denk hierbij aan een elektrische rolstoel, traplift of accuspeelgoed.

De voordelen van een AGM accu

Wel of geen AGM accu kopen? Kijkend naar de voordelen is het altijd goed om voor dit soort accu’s te gaan. Dit zijn de voordelen van een AGM accu:

  • Geringe zelfontlading
  • Lange levensduur
  • Onderhoudsvrij


Een van de grootste voordelen van de AGM accu is de geringe zelfontlading. Hierdoor kan deze langere tijd ongebruikt blijven liggen, zonder dat deze moet worden bijgeladen. Bovendien verliest de accu tussentijds zijn lading nauwelijks. Dit betekent dat hij ook direct weer klaar is voor gebruik.

Een AGM accu vraagt nauwelijks onderhoud. Hij is dan ook bij uitstek geschikt voor toepassingen die wat verder afgelegen zijn. Denk hierbij aan een accu voor een afrasteringsapparaat, vakantieverblijf, camper maar ook accu speelgoed dat een intensief gebruik kent. Nog een voordeel van de AGM accu is dat deze in elke positie geplaatst kan worden, zolang dit maar niet ondersteboven is.

De huidige toepassing van een AGM accu

Een AGM accu van 300aH is een veel verkocht model. Waarom is dit eigenlijk? Omdat deze toepasbaar is voor UBS systemen, noodstroomvoorziening of als betrouwbare energiebron voor andere zaken.

De AGM accu voor de camper mag natuurlijk niet ontbreken. Dit vormt de basis van het elektronisch systeem in de camper. Deze accu slaat energie op en geeft het af wanneer dit nodig is. Er zijn verschillende soorten accu’s voor campings verkrijgbaar. De AGM accu is het meest geschikt. Dit komt omdat deze accu’s beter bestand zijn tegen hogere ontladingsnelheden. Daarnaast is de AGM accu voor de camper ook bestand tegen lage temperaturen. Belangrijk, want tijdens de winterstalling kunnen de temperaturen flink dalen.

Goedkope loodaccu monteren in plaats van een AGM accu?

Is het verstandig om een goedkope loodaccu te monteren en geen gebruik te maken van een AGM accu? Dat hangt voornamelijk van de toepassing af. Is een lange levensduur en een geringe zelfontlading gewenst, dan blijkt de AGM accu test als beste te scoren.

Een AGM accu laden is nauwelijks nodig omdat hij een geringe zelfontlading kent. Toch is het wel mogelijk om de AGM accu te laden. Hierbij is een IUoU lader nodig. Dit geldt voor alle AGM accu’s, dus ook voor bijvoorbeeld de Varta AGM accu. Verwar een grote AGM accu voor de camper overigens niet met een AGM batterij voor speelgoed. Deze laatste is een kleiner model maar heeft wel vergelijkbare eigenschappen.

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.