Wanneer moet uw auto accu worden vervangen?

Wanneer-moet-uw-auto-accu-vervangen-wordenDe accu vervangen van de auto, dit is af en toe nodig. Een autoaccu gaat namelijk een bepaald aantal jaren mee. Hoe lang dit is hangt onder andere van de kwaliteit af. Maar natuurlijk ook aan het gebruik van de auto. Lees alles over de auto accu vervangen en wanneer dit nodig is. Wilt u weten of uw auto accu leeg is? Lees in dat geval ook deze blog over oorzaken en oplossingen!

Functie van de auto accu

De auto accu vervangen is niet zo vaak nodig als batterijen uit speelgoed vervangen. Een autoaccu gaat toch wel enkele jaren mee. Laten we eerst eens gaan kijken waarom een auto accu zo belangrijk is.

De accu levert elektrische energie, nodig voor het starten van de auto. Zodra de motor draait komt de dynamo in werking. Het is juist de dynamo die ervoor zorgt dat de accu tussendoor wordt bijgeladen. Ondertussen levert de accu energie aan verschillende elektrische onderdelen. Denk hierbij aan de lampen, radio, ruitenwissers, het dashboard en nog veel meer.

Wanneer de auto accu toe is aan vervanging

De start stop accu vervangen? De meeste accu’s gaan gedurende 5 tot 6 jaar mee. Een en ander hangt van de kwaliteit van de accu af, maar ook aan de mate van gebruik. Vaak wordt gedacht dat veelvuldig gebruik de levensduur van de accu verkort. Maar het zijn juist korte stukjes rijden die voor een kortere levensduur zorgen.

De accu kan snel leeg raken. Onder andere door korte stukjes te rijden waardoor de accu niet voldoende wordt opgeladen. Maar ook de verlichting laten branden zorgt ervoor dat de accu leeg raakt. Dit betekent niet dat de accu vervangen moet worden. Vaak is het voldoende om middels startkabels de accu weer aan de praat te krijgen. Wanneer de accu vervangen van de auto? Wanneer deze na een korte periode stilstaan weer leeg is, dan is hij echt aan vervanging toe.

Een zwakke/versleten auto accu herkennen

Een versleten accu herkennen is niet zo moeilijk. Een versleten accu laadt zich slecht en langzaam op. Ook is deze sneller leeg dan eerder het geval was. Bovendien levert de accu onvoldoende stroom, iets dat te merken is aan de elektronica die het slecht doet.

Natuurlijk is het ook mogelijk om de spanning van de accu te controleren. Gebruik hiervoor een speciale spanningsmeter. Wanneer de spanning van de accu constant laag is, dan is dit een duidelijk teken dat de accu versleten is.

Accu zelf vervangen of uitbesteden

Na ongeveer 5 tot 6 jaar moet de start stopaccu vervangen worden. De accu zelf vervangen is de goedkoopste oplossing. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om de accu zelf te vervangen. Op internet staan voldoende handleidingen over de juiste vervanging.

De kosten van een accu vervangen zijn niet zo heel hoog wanneer u dit zelf doet. Voor een nieuwe accu betaalt u tussen de € 60 en € 120. Natuurlijk zijn ze ook goedkoper en duurder verkrijgbaar.

Laat u de accu vervangen door een garagebedrijf? De kosten lopen dan wel wat hoger op. U krijgt namelijk te maken met arbeidsuren, deze moeten natuurlijk ook betaald worden. Wanneer de ANWB de accu komt vervangen dan hangen de kosten van uw lidmaatschap af. Bent u geen lid van de ANWB, dan betaalt u voor de accu vervangen een stuk meer.

Nieuwe accu kopen en monteren

Een nieuwe autoaccu kopen en zelf monteren? Bestel online een nieuwe accu. Bekijk goed hoe u de accu moet vervangen. Vraag desnoods hulp aan iemand die er meer verstand van heeft.

Veelgstelde vragen

Wanneer kun je het beste je auto accu vervangen?
De meeste accu’s gaan gedurende 7 jaar mee. Een en ander hangt van de kwaliteit van de accu af, maar ook aan de mate van gebruik.
1
Hoe herken je een versleten accu?
Een versleten accu herkennen is niet zo moeilijk. Een versleten accu laadt zich slecht en langzaam op. Ook is deze sneller leeg dan eerder het geval was.
1
Een auto accu zelf vervangen of uitbesteden?
De accu zelf vervangen is de goedkoopste oplossing. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om de accu zelf te vervangen. Online staan voldoende handleidingen over de juiste vervanging.
1
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.