Wanneer is een 12 volt accu vol? Bekijk hoe u dit kunt achterhalen!

Wanneer-is-een-12-volt-accu-volEen auto is voorzien van een 12V accu. Deze accu levert de benodigde energie aan de startmotor en de elektronica. Misschien wilt u deze accu via een acculader vol krijgen, of gewoon middels rijden. De vraag is wanneer een 12 volt accu ook helemaal vol is. Dit is aan de buitenkant namelijk niet te zien. Toch zijn er een aantal manieren om te ontdekken of de 12V accu helemaal vol is. Wilt u weten wat een AGM accu is? Lees in dat geval ook deze blog en we leggen uit wat de voordelen zijn!

Wanneer de accu vol is en wanneer deze leeg is

Een volle accu is belangrijk, deze geeft dan namelijk genoeg energie om de auto te starten. Het is praktisch om te weten wanneer de accu vol en wanneer deze leeg is.

Bij gebruik van een spanningsmeter oftewel voltmeter is al snel duidelijk hoe vol de accu is. Een 12 volt accu is voor 100% vol wanneer hij een rustspanning van 12,72 aangeeft. De accu is helemaal leeg wanneer hij minder dan 11 aangeeft. Hieronder de complete ontladingstabel voor 12 volt accu’s:

Laadtoestand accu

% Ontladen 

Soortelijke massa elektrolyt

Rustspanning in volt

100%

0

1,28

12,72

80%

20

1,245

12,52

60%

40

1,21

12,30

40%

60

1,175

12,09

20%

80

1,14

11,88

0%

100

1,10

11,64

 

Meet de spanning van de accu in ruststand

De accu meten kan op twee verschillende manieren. Vaak wordt geadviseerd om de accu onbelast te meten. Schakel hiervoor de motor uit en wacht 5 minuten. Dit is belangrijk want door even te wachten loopt de spanning uit de accu.

Let wel op want een onbelaste accu kan een vertekend beeld geven. Het komt wel eens voor dat een onbelaste accu 12 volt aangeeft, voldoende om de auto te starten. Maar bij belaste meting blijkt deze maar 2 volt te leveren. Lijkt de accu in ruststand helemaal vol maar geeft deze toch problemen? Probeer de accu dan eens in belaste toestand te meten.

Wat de capaciteit (aH) van de accu is

Er is een verschil tussen volt en ampère. In Europa wordt ampère-uur (aH) gebruikt om aan te geven wat de capaciteit van een accu is. Het staat dus voor de hoeveelheid ampère die per uur uit een accu wordt gehaald. Vaak wordt deze capaciteit weergegeven bij een ontlading gedurende 20 uur. Zo zou er kunnen staan 45aH/20h.

Een 12 volt accu kan natuurlijk met problemen te maken krijgen. Wanneer de auto accu aan het einde van zijn levensduur is dan zal hij minder energie leveren aan de startmotor. Dit is te merken doordat de auto moeilijker start. Wanneer dit vaker voorkomt is het zeker verstandig om de 12 volt accu eens door te meten. Soms is het beter om de autoaccu te vervangen. Doet u dit zelf, dan bespaart u hiermee op de kosten.

Wordt de accu gedurende enige tijd niet gebruikt? Dit komt vaak in het winterseizoen voor, bijvoorbeeld doordat u dan minder rijdt of de caravan of boot niet gebruikt. In dit geval is het beter om de poolklemmen van de accu te ontkoppelen. Laad de batterij volledig op en berg hem dan weg. Hiermee voorkomt u dat de 12 volt accu (of andere accu’s) leeggelopen.

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.