Levensduur van een auto accu? Tips hoe uw accu langer meegaat!

Levensduur-auto-accu-tips
De gemiddelde levensduur van een auto accu bedraagt vijf jaar. Toch kan het voorkomen dat u een kortere levensduur van de start stop accu ervaart. Daarnaast zijn er accu’s die tot wel zeven jaar mee kunnen gaan. We geven u een aantal tips om de levensduur van de accu te verlengen. Dit geldt voor verschillende soorten modellen waaronder de agm accu, loodaccu en nog veel meer. 
Wilt u weten hoe u een auto kunt starten met startkabels? Lees ook deze blog en zie hoe u dit veilig kunt doen!

Hoe lang de accu van een auto gemiddeld meegaat

Normaal gesproken zou de levensduur van een auto accu op 5-6 jaar moeten liggen. Door een te diepe ontlading wordt de levensduur verkort. U kunt zelf veel doen om de status van de accu te controleren en de levensduur te verlengen. Het voortijdig moeten vervangen van de auto accu is namelijk ook niet goedkoop.

Invloeden op de levensduur van een auto accu

U wilt meer weten over de gel accu levensduur of de loodaccu levensduur, ook wel de agm accu genoemd. U kunt zelf invloed op de levensduur van deze accu’s uitoefenen. Het is wel zo dat de gel accu langer meegaat dan de loodaccu. Aan de andere kant is de gel accu duurder geprijsd. De keuze voor de auto accu is dus van invloed op hoe lang deze meegaat.

Tips om de accu langer mee te laten gaan

Om kosten te besparen is het belangrijk om de levensduur van de auto accu zo gezond mogelijk te houden. Wie alleen maar korte afstanden met de auto aflegt zorgt ervoor dat de accu nooit volledig wordt opgeladen. Dit is zeer slecht voor de levensduur van de start stop accu. Het is dan aan te raden om af en toe wat langere afstanden af te leggen.

Het is ook mogelijk om de accu aan te sluiten op een auto acculader. Doe dit eenmaal per week en laad hierbij de accu volledig op. Dit is ook praktisch tijdens de wintermaanden.

Waterpeil van de accu op niveau houden

Een andere praktische tip is om het waterpeil van de accu op een goed niveau te houden. Dit verlengt de agm accu levensduur, of die van de gel accu. Vul een niet-onderhoudsvrije accu regelmatig bij met accuwater (demiwater). Open hiervoor de accu met de draaiknop en giet het accuwater er in. Wees voorzichtig want er kan accuzuur opspatten.

Zorg ervoor dat de accu niet te ver oplaadt

Gebruikt u de auto weinig of rijdt u er alleen nog kleine stukjes mee? Dan is het aan te raden om de accu wekelijks met een acculader op te laden. De nieuwe digitale laders stoppen automatisch zodra de accu vol is. Bij oudere accu laders gebeurt dit niet. Het is dan belangrijk om op tijd te ontkoppelen.

Een inspectie van de polen van de accu

Wanneer de accupolen vet of vies zijn dan kan de accu zich niet goed opladen. Ook dit zorgt voor een kortere levensduur van de auto accu. Controleer de polen regelmatig. Maak ze schoon met een vochtige doek of een schuursponsje met hierop wat zuiveringszout.

Waarschuwing: raak de accupolen niet met de blote handen aan. Zit hier een wit poeder op, dan gaat het om opgedroogd zwavelzuur. Wanneer u hiermee in contact komt dan kan dit de huid verbranden.

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.