Auto starten met startkabels zonder kortsluiting in 9 stappen

Auto-starten-met-startkabels-zonder-kortsluiting

De auto starten met startkabels kan alleen wanneer er een hulpauto aanwezig is. In principe kan dit iedere auto zijn, zolang deze qua grootte maar vergelijkbaar is met die van u. Het is belangrijk om de auto te starten met startkabels zonder kortsluiting te veroorzaken. Bekijk hieronder het stappenplan. Wilt u graag meer weten over de of u een auto accu stationair kunt laten opladen? Lees ook deze blog om te weten of dit mogelijk is!

Auto startkabels aansluiten

De auto starten met kabels begint natuurlijk met het aansluiten van deze startkabels. Daarom is het belangrijk dat u altijd startkabels bij zich heeft. U kunt er niet van uitgaan dat iemand anders hiermee rondrijdt.

1. Vind een geschikte hulpauto

Een auto starten met startkabels kan alleen wanneer er een hulpauto beschikbaar is. Spreek iemand aan die ongeveer dezelfde grootte auto heeft als die van u. Heeft u een Peugeot 307, dan moet u zeker geen Fiat Panda aanhouden.

2. Schakel de elektronica van de auto uit

Wilt u de auto starten met startkabels zonder kortsluiting te veroorzaken dan moet alles uitstaan. Dit betekent dat u niet alleen de motor maar ook de radio en alle elektronica uitschakelt. Haal voor de zekerheid de sleutel uit het contact. Uiteraard moet ook de motor van de hulpauto zijn uitgeschakeld.

3. Open de motorkap van de auto’s

Zowel de motorkap van uw eigen auto als die van de hulpauto moet openen. Weet u niet hoe de motorkap open moet, kijk dan in het instructieboekje dat u vaak in het dashboardkastje vindt.

4. De rode startkabel aansluiten

De auto starten met kabels doet u door eerst de rode startkabel aan te sluiten. Dit noemen we ook wel de pluskabel. Ga naar de hulpauto. Plaats de rode kabel met het klemmetje op het plusgedeelte van de accu. Sluit de rode kabel ook op uw eigen accu aan. Dit doet u ook weer op de pluszijde.

5. De zwarte startkabel aansluiten

Ditzelfde doet u met de zwarte startkabel. Sluit deze eerst op de minzijde van de accu van de hulpauto aan, daarna op uw eigen auto. Alleen dan is de auto starten met kabels mogelijk.

6. Start de hulpauto en de pechauto

De auto starten met startkabel? Dan is het nu belangrijk dat de hulpauto gestart wordt. Vervolgens start u de pechauto.

7. Zet de blower en de achterruitverwarming aan

Een auto starten met startkabels werkt alleen wanneer u de blower en de achterruitverwarming van beide auto’s aanzet. Dit voorkomt dat er bij het loskoppelen van de kabels een elektronische beschadiging ontstaat.

8. Startkabels ontkoppelen

Laat beide motoren gedurende 5 minuten lopen. Hierna kunt u de startkabels loskoppelen. Dit doet u altijd in omgekeerde volgorde. Dus eerst de zwarte kabel van de eigen auto, en dan die van de hulpauto loshalen. Hierna de rode kabel van de eigen auto en als laatste van de hulpauto.

9. Nog 20 minuten rondrijden

Heeft u de auto kunnen starten dankzij de startkabels? Het is belangrijk dat de accu zich voldoende op kan laden. Daarom raden wij dan aan om deze accu volledig op te laden met een externe lader.

Mocht de accu bij de eerstvolgende start weer leeg zijn, dan is deze aan vervanging toe.

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

  • jullie maken een grove fout bij punt 5 , de zwarte kabel moet op de -(min) pool !!

    zo spoedig mogelijk aanpassen , dit is echt hele foute boel als de kabels gewisseld worden bij zelf vervangen ontstaat er een levensgevaarlijke situatie

  • Aangepast

    Beste Ton,

    Hartelijk dank voor uw bericht.
    Het klopt inderdaad wat u zegt en we hebben het artikel aangepast.
    Dit was helaas een type fout.

    Bedankt voor uw oplettendheid.

  • Duidelijke uitleg

    Goed artikel en heeft mij geholpen om weer verder te kunnen.

    Thanks!

  • Prima

    duidelijk, thanks voor de uitleg!