Accu leeg auto: oorzaken en oplossingen

Startkabels-voor-een-lege-auto-accu

Accu leeg van de auto? Dit heeft verschillende oorzaken. Denk maar eens aan een auto die lange tijd niet wordt gebruikt, waardoor de accu langzaam leegloopt. Maar ook andere oorzaken zoals de laadspanning of ontlading zijn de boosdoener. De accu opladen is één ding, voorkomen dat het opnieuw gebeurt is net zo belangrijk. Wilt u weten welke accu en/of acculader geschikt is voor uw auto? Lees in dat geval ook deze blog en doe de kentekencheck!

Oorzaken van een lege auto accu

De accu van een auto zorgt ervoor dat deze start, de autoradio werkt en de autolampen branden. Bij een elektrische auto zorgt de accu voor de nodige ‘brandstof’. Vroeg of laat wordt de accu zwakker en is deze aan vervanging toe. Dit is een normaal verschijnsel.

Is de auto accu plots leeg, dan is er altijd iets aan de hand. Met zoveel verschillende oorzaken én oplossingen kunnen we hier beter een praktisch overzicht van maken.

Slijtage van de accu

Accu’s zijn altijd onderhevig aan twee slijtageprocessen. Hierdoor gaat deze steeds minder lang mee. Het uiteindelijke gevolg: accu leeg van de auto. De auto starten met startkabels heeft dan geen zin meer, de batterij moet in zijn geheel vervangen worden.

Lange inactiviteit

Accu leeg en auto start niet meer? Wanneer de auto lange tijd stilstaat dan loopt de batterij langzaam leeg. Wanneer de auto na lange inactiviteit niet meer start is de accu starten met startkabels de beste oplossing. Daarnaast is regelmatig de accu opladen zeker aan te bevelen. Is het niet mogelijk om de auto regelmatig te gebruiken? Denk dan eens aan uitlenen of verhuren van het voertuig.

Te lage of te hoge laadspanning

De laadspanning moet altijd tussen de 13,8 en 14,8 volt zitten. Door een te lage of te hoge laadspanning raakt de accu van de auto leeg. Bij een te lage laadspanning laadt de accu tijdens het rijden niet goed op. Een te hoge laadspanning leidt tot het opblazen van de accu. Het gevolg: een kapotte accu waarop geen garantie zit.

Controleer de laadspanning met een voltmeter. Bij een te hoge of lage spanning laat je de spanningsregelaar repareren.

Te lage of te hoge temperaturen

Auto accu leeg: dit kan zomaar door een te hoge of lage temperatuur ontstaan. Wanneer de temperatuur 10 graden boven de aanbeveling komt dan leeft de accu enkele jaren korter. Toch kan een hogere temperatuur een positief effect op de prestaties hebben. Lage temperaturen zijn nooit goed, vooral niet wanneer dit onder de -18 °C uitkomt. Daarom ontstaan er tijdens de wintermaanden vaak startproblemen.

De accu opladen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met startkabels, zonnepaneel of via een druppellader (gecontroleerd proces).

Hoge frequentie korte ritten

Het rijden van korte afstanden is nooit goed voor de auto accu. De batterij komt namelijk niet op bedrijfstemperatuur waardoor de accu beperkt oplaadt. Alweer een duidelijk gevolg: accu leeg (auto). Ook nu weer is de auto accu opladen de beste oplossing. Zorg voor langere ritten zodat de accu goed kan opladen.

Gebruikersfout

Een veel gemaakte gebruikersfout is een winterstop, waarbij de auto gedurende de koude maanden niet gebruikt wordt. Dit leidt tot beschadiging van de accu, vaak al binnen enkele weken. Ook de autolampen aan laten staan behoort tot een veelgemaakte gebruikersfout.

Oplossingen voor het opladen van een lege auto accu

In veel gevallen is een lege auto accu te voorkomen. Wanneer de accu helemaal leeg is dan is de accu opladen noodzakelijk. Hier zijn verschillende methoden voor.

Accu starten met startkabels: hiervoor zijn startkabels en een hulpauto nodig. Schakel alle elektronica uit en sluit de rode en de zwarte startkabel op de juiste manier aan. Start de hulpauto en de pechauto. Zet de verwarming van de pechauto aan. De accu laadt zich nu op.

Auto accu opladen met druppellader: zorgt voor het stapsgewijs laden van de accu. Houd er rekening mee dat het langere tijd duurt voordat de accu volledig is opgeladen. Gebruik alleen een acculader die ook bij het type accu past.

Startkabels

Startkabels zijn een eenvoudig hulpmiddel voor het opladen van de auto accu. Het is verstandig om altijd startkabels in de auto te hebben. Startkabels kosten niet veel en zijn geschikt voor accu’s van auto’s, busjes, vrachtwagens en andere voertuigen.

Jumpstarter

Een jumpstarter is een startbooster voor auto’s, motoren, grasmaaiers of andere accu voertuigen.  Neem de jumpstarter opgeladen mee, handig voor onderweg. De interne accu is op te laden via de sigarettenaansteker van de auto.

Kapotte of versleten auto accu vervangen

Accu leeg van de auto en de accu opladen werkt niet? Zelfs de accu starten met startkabels heeft geen effect. Wanneer de accu helemaal op is dan is vervanging de enige oplossing.

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.